Lånene du bør styre unna

Noen ganger kan det lønne seg å låne penger i form av et forbrukslån. Økonomien kan bli trang i perioder, men dette kan være et midlertidig problem.

Da er det greit å låne penger, for de vil kunne betales tilbake når økonomien stabiliserer seg igjen. I noen tilfeller er det imidlertid ikke så lett. Enkelte banker reklamerer nemlig med forbrukslån som ser litt for gode ut til å være sanne, og da er de gjerne også det.

Tenk renter

Når penger lånes via et forbrukslån vil det legges på renter. Dette innebærer at det lånte beløpet må betales tilbake med renter – en gitt prosentandel av det ordinære lånet.

Forbrukslån har generelt høye renter, men rentene vil variere stort fra långiver til långiver. Gjør det derfor til en vane å alltid sjekke hvilke renter den aktuelle långiveren tilbyr. Med høye renter tapes mer penger, og der kan bli vanskelig å betale tilbake det totale beløpet i ettertid.

Skulle du få problemer med å betale tilbake er det smart å vurdere et samlelån for å kutte lånekostnadene.

Kan fort bli dyrt

Forbrukslån har relativt høye renter i forhold til andre lånemuligheter. Dette er ettersom banken tar en relativt stor risiko ved å låne bort penger uten annen sikkerhet enn låntaker sin evne til å betale.

Det er normalt at den effektive renten er på mellom 15 % og 30 %, noe som gjør forbrukslån til et av de lånene med høyest renter. Grunnet at lånene har så høy rente, er det viktig at låntakeren har sterk nok økonomi til å betale tilbake.

Nye reguleringer er også blitt innført i Norge, som gjør at det er vanskeligere å få innvilget lån. Særlig lånemeglere som Lendo har slitt i motbakke etter at de nye reglene ble innført.

Planlegging av nedbetalingen er viktig

Renten har selvfølgelig en stor effekt på den totale kostnaden av et forbrukslån. Men nedbetalingsplanen er det som regnes som den viktigste faktoren.

Den effektive renten og utgiftene som må betales, beregnes månedlig av gjenstående beløp. Hvis du kommer over et bedre tilbud underveis kan du også vurdere å søke refinansiering av det lånet du allerede sitter med.

Lengre betalingsterminer vil gi lavere månedlige avdrag. Men prisen for forbrukslånet totalt sett vil blir mye større. Derfor er det svært viktig å holde tiden på nedbetalingen så kort som mulig, og ha en god plan for nedbetalingene.