Kjøpe hund: Vanlige kostnader

Hårete, firbente og bjeffende. Hunden har i mange tusen vært ”menneskets beste venn”. I Norge er hunden det nest mest populære kjæledyret, med katt på førsteplass. Hvis du ikke har vært inne på tanken av å skaffe deg kjæledyr i Norge, så er du i mindretall. Rundt 40 % av Norges befolkning har i skrivende stund et husdyr, og mange flere er i vurderingsfasen.

Et av spørsmålene som stadig stilles når man vurderer å kjøpe hund er: hvor mye koster det egentlig?

Det spørsmålet skal vi svare på i denne artikkelen.

Hva koster det å kjøpe en hund

Det er vanlig å betale mellom 5000 og 30,000 norske kroner for en frisk hund i Norge. I følge Anne Bjølgerud hos Norsk Kennel Klubb ligger gjennomsnittsprisen på rundt 15,000 kroner.

Ikke glem hundeutstyret!

Selve hunden er bare én av mange kostnader som går inn under ”anskaffelse av hund”. I tillegg blir du nødt til å kjøpe følgende:

– Hundebur som ligger bakerst i bilen.
– Kjapp veterinærsjekk.
– Hundebånd når du skal på tur.
– Leker.
– Og eventuelt et hundebur i hagen din.

Mye av dette kan kjøpes på nettet eller hos din lokale dyrebutikk. Du kan spare penger på å kjøpe noe hos utenlandske nettbutikker. Allikevel er det ikke uvanlig at man betaler mellom 5000 og 12,000 for en slik utstyrspakke.

Er det mulig å skaffe en gratis hund?

I enkelte tilfeller kan folk gi bort hunden sin. Dette har ofte en sammenheng med folks endrede livssituasjon. Det hender noen ganger at eieren dør. Da blir hunden nødt til å finne seg et nytt hjem. Noen ganger kan parforhold ta slutt, og ingen av partene ønsker å ta vare på hunden alene. Det finnes flere grunner til at folk ønsker å kvitte seg med kjæledyret sitt.

Ofte ender det opp med at de legges ut i ”gi bort”-seksjonen på Finn.no. Der kan det være lurt å ta en titt i ny og ne hvis du ønsker å overta en hund fra noen andre.

Løpende kostnader: hvor mye koster mat, drikke og pleie?

Dette er noe som varierer ut fra to ulike faktorer:

– Hvor stor hunden din er.
– Hvor mye ekstrapleie og goder du ønsker å gi.

Hundens størrelse har en naturlig sammenheng med matkostnadene. I tillegg har større hunden en tendens til å slite mer på godteri, leker, hundebånd og andre fysiske ting den er i kontakt med.

I tillegg har du et valg som hundeeier. Enten kan du behandle hunden som de aller fleste hundeeiere gjør: på en respektfull, måteholden måte. Eller så kan du kjøpe all verdens leker, spaopphold (!) og klær til den. Det har vokst seg frem en trend i Norge hvor man bruker utrolig mye penger på kjæledyret sitt. Du står selvfølgelig helt fritt til selv å avstå fra dette.

Kan man tjene penger på valpeoppdrett?

Det er absolutt en mulighet. Enkelte hunderaser er både sjeldnere og mer populære enn andre. En ung, frisk Chihuahua kan koste rundt 20,000 kroner i Norge. Schæfere går for rundt halvparten – altså nærmere 10,000 kroner.

Valpeoppdrett har også sine ulemper. Ikke bare blir du nødt til å bruke utrolig mye tid på å passe på valpene når de først kommer. Du er også nødt til å håpe på at din voksne Chihuahua klarer å føde minst to friske valper. I tillegg blir du selv nødt til å finne en kjøper, forhandle om pris, kjøre ut med valpene for å vise dem frem, og til slutt overlevere dem. Alt dette tar utrolig lang tid, og kan også koste en god del penger.

Poenget er at man kun kan drive økonomisk fornuftig valpeoppdrett hvis man jobber med stort volum. Det er lite poeng i å kjøpe en dyr hund i håp om at den én dag blir gravid.

Valpeoppdrett er kontroversielt

I det norske hundemiljøet er veldig mange negative til organisert valpeoppdrett. Grunnen er enkel: de mener at hundene ikke behandles bra nok. Hunden.no har publisert en artikkel om oppdrett. Her går forfatteren hardt til verks mot folk som tjener penger på denne type forretning, og skriver blant annet at:

Du skal med andre ord ikke satse på å gå i pluss ved å kjøpe én hund. Hund er, i likhet med alle andre kjæledyr, først og fremst en utgiftspost når man snakker om økonomi.

Hundehold og økonomi på 1-2-3

Det å skaffe seg hund er ikke bare fryd og gammen. Mange velger å se bort fra det faktum at husdyr er en betydelig kostnadspost. Ikke bare koster det ganske mye å kjøpe en hund. Du vil også måtte mate den, gi den vaksiner og holde den frisk helt til den dør (eller du gir den bort).

Hundeoppdrett er veldig tidkrevende. Statistikken viser at man utelukkende kan tjene gode penger på det hvis man dedikerer utrolig mye tid til det. Vi kan konkludere med at de aller færreste vil tjene penger på å ha hund.